Soorten garagepoorten, een overzicht!

Op zoek naar een garagepoort? Voldoet uw bestaande poort niet meer en is deze aan vervanging toe? Daar denkt u dan best even over na. Een poort bepaalt immers mee het uitzicht, en dus de charme, van uw woning.

Garagepoorten zijn er in vele vormen en soorten. Handmatig te bedienen of mechanisch. Hout of metaal. Rollen of kantelen. Het kan allemaal. Geen idee wat u moet kiezen? Hier vindt u alvast heel wat informatie.

Weet u al wel wat u wilt? U kan ook geheel vrijblijvend offertes opvragen en prijzen vergelijken van firma’s werkzaam in uw regio.

Sectionale garagepoorten

Een sectionale garagepoort bestaat uit horizontale panelen die onderling met elkaar zijn verbonden. Bij het openen van de poort, plooien deze panelen één voor één in de rails die aan het plafond bevestigd worden.

Dit is één van de duurdere opties, maar u wint ruimte in uw garage. Wel dient uw plafond voldoende hoog te zijn.

U kan ervoor kiezen om delen van de panelen te vervangen door vensterramen om meer licht in uw garage te krijgen.

De prijs ligt gemiddeld tussen de €1.500,- en €2.500,-.

Kantelpoorten

Erg populair, is de klassieke kantelpoort. Deze soort van garagepoort bestaat uit één grote plaat die bij het openen in zijn geheel naar boven schuift. De poort snijdt een hoek af waardoor ze meer ruimte in beslag neemt dan de sectionale poort.

De kantelpoort is eenvoudig te installeren en relatief goedkoop. Wel moet u erop letten dat de garage voldoende diep is indien de poort eerst naar binnen kantelt. Kantelt de poort eerst naar buiten, is een voldoende lange oprit nodig. 

Vanaf €700,- hebt u een kantelpoort. Afhankelijk van uw wensen, kan dit oplopen tot €2.000,-.

Schuifpoorten

De schuifpoort is een variant van de sectionale poort. Hier staan de panelen verticaal met elkaar in verbinding. De poort opent niet langs het plafond, maar langs de zijmuur. Wil u snel even naar binnen? Dan opent u de poort maar een beetje.

Een schuifpoort kan ook dienen om uw oprit af te sluiten. Deze bestaat uit een hek of plaat die verticaal openschuift. Schuifpoorten kan u in verschillende materialen bestellen.

U betaalt voor een schuifpoort €1.000,- à €2.500,-.

Rolpoorten

Om grote ruimtes zoals een loods te beveiligen, is de rolpoort een goede keuze. Net als de sectionale poort, bestaat deze soort van garagepoort uit lamellen. Alleen zijn ze hier dunner en rollen ze als een rolluik op bij het openen.

U hebt geen rails aan het plafond nodig. Hierdoor vraagt de rolpoort weinig ruimte en is ze eenvoudig te installeren. Meestal wordt aluminium gebruikt als materiaal, waardoor deze soort iets meer gevoelig is voor inbraken of bepaalde weersomstandigheden.

Rolpoorten zijn zowel in opbouw- als inbouwmodel te verkrijgen. U betaalt tussen de €1.000,- en €2.500,-.

soorten garagepoorten

Draaipoorten

Deze poort bestaat uit 2 panelen die naar binnen of naar buiten opendraaien. Beide zijn mogelijk. Een voordeel is dat deze poort op meerdere plaatsen vergrendeld kan worden waardoor ze erg veilig is.

Draaipoorten hebben voor het openen redelijk wat ruimte nodig. Door de grote draaicirkel moet u rekening houden met de diepte van uw garage als de poort naar binnen opendraait en van uw oprit als de poort naar buiten draait.

Garagepoort met loopdeur

Wenst u vlot uw garage binnen te lopen zonder telkens de garagepoort volledig te openen? Dan is het aan te raden om in de garagepoort een aparte deur te laten installeren. Verschillende soorten van garagepoorten bieden de mogelijkheid om er een loopdeur in te steken. U betaalt hier wel al snel zo’n €1.000,- à €1.500,- voor bij.

Openslaande garagedeuren

Een openslaande garagedeur bestaat uit twee delen. Dit biedt heel wat voordelen. De poort kan als gewone deur worden gebruikt en u verliest geen ruimte in uw garage. Het is ook veilig aangezien u de poort van extra sloten kan voorzien. Een nadeel is dat deze soort van garagepoort erg moeilijk elektrisch te bedienen zijn.

Vergelijk prijzen en bespaar tot wel 30% op de totale kosten!

Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang meerdere offertes voor garagepoorten!

Pastoriepoorten

De sectionale garagepoort of de kantelpoort kunnen ook in pastoriestijl worden besteld. De sectionale pastoriepoort bestaat uit een aluminium opdekpaneel waarin verticale lijnen zijn gefreesd. De panelen krijgen de kleur die u wenst.

De pastorie kantelpoort is eveneens uit aluminium gemaakt. Het voordeel is dat er geen onderbreking is in de verticale lijnen, wat mooier oogt. Het nadeel is dat deze poorten altijd naar binnen kantelen en er dus ruimteverlies is in de garage.

Veelgestelde vragen voor aanschaf nieuwe garagepoort

Hoe kiest u de juiste poort? Uw budget speelt hierbij de belangrijkste rol. Daarnaast stelt u zichzelf best de volgende vragen:

  • Hoe groot is de ruimte waar de poort komt? Wat is mogelijk en wat niet?
  • Welk materiaal past het best bij de stijl van uw woning?
  • Welke functionaliteit wenst u? Moet u bijvoorbeeld vlot kunnen binnen wandelen zonder de poort te openen? Dan is een loopdeur aan te raden.

Wat mag een nieuwe garagepoort mij kosten?

De prijzen van garagepoorten variëren enorm. Het type, de afmetingen en het materiaal zijn bepalend. Het prijskaartje kan gemiddeld tussen de €800,- en €4.500,- zitten, exclusief plaatsingskosten. Hiervoor moet u zo’n €400,- rekenen.

Wenst u een automatische poort, betaalt u al snel €800,- euro extra. U betaalt voor de motor en ook voor de afstandsbediening. Indien u een andere kleur wenst dan de voorziene standaardkleuren, kan er ook extra worden aangerekend. Voor een inloopdeur, komt er nog €1.000,- à €1.500,- bij.

Heeft u voorkeur voor een materiaalsoort?

Garagepoorten zijn te verkrijgen in tal van materialen. De meest gekozen soort is metaal. Vanwege zijn sterkte, is het de meest veilige en duurzame keuze. U betaalt er wel wat meer voor. Eveneens populair is het goedkopere aluminium. Het is erg stevig en toch licht. Vooral voor kantel- of rolpoorten is dit erg geschikt.

Hout is duurzaam, heeft een warme uitstraling en kent tal van afwerkingsmogelijkheden. IJzer is ook erg sterk, maar is een duurdere optie. PVC is dan weer het meest budgetvriendelijk en makkelijk in onderhoud. De kleuren kunnen op termijn wel wat vervagen.

Een combinatie van materialen is natuurlijk ook mogelijk.

Hoe goed moet mijn garagepoort geïsoleerd zijn?

Sectionale garagepoorten zijn het best geïsoleerd. Deze worden opgespoten met isolatiemateriaal. Kantelpoorten en rolpoorten isoleren het minst goed. Zij houden wind en koude niet altijd even goed tegen.

Wanneer u kiest voor hout of PVC, zit u met sterke isolators. Bij metaal of aluminium is na-isoleren noodzakelijk.

Mechanische of handmatige bediening?

Als u de poort vaak zal openen, is een mechanisch systeem aan te raden. Wanneer u thuis komt, kan u gewoon in uw wagen of op de fiets blijven zitten. Een elektrisch systeem ofwel motorisatie vraagt wel een onderhoudskost.

Opent u de poort minder vaak, is een handmatig systeem interessanter. Het is ook eenvoudiger te installeren.

De materiaalkeuze speelt ook een rol. Zo kiest u bij een ijzeren poort best voor een mechanisch systeem vanwege het erg zware gewicht.

Vergelijk offertes en bespaar op uw kosten!

Hopelijk heeft u nu een goede indruk gekregen van de verschillende soorten garagepoorten die een installateur te bieden heeft. Wij snappen dat u graag prijzen wilt vergelijken om er achter te komen wat een garagepoort voor uw huis kost. Vraag zonder verdere verplichtingen prijzen op van lokale garagepoorten installateurs werkzaam in uw regio.